Miért éppen íjászat?Az íjászat egy nagyon sok szinten űzhető sport. Lehet akár célja az olimpiai szereplés vagy csak a szabadidő eltöltése is. Űzheted gyermekkorban, felnőttként, de idős korban is kitűnő szórakozás. Pályán, terepen vagy teremben, futással egybekötve vagy lóhátról íjászkodva bárki megtalálhatja a neki megfelelő formát. Lehet elsődleges és kiegészítő sport is.
Az íjászat nem csak a fizikai erőről szól, állóképesség, magas fokú koncentráció, figyelem és fegyelem szükséges hozzá. Javítja a mozgáskoordinációt, a koncentráló képességet, lenyugtat, kikapcsol, ha arra van szükség. Az íjászat egy speciális ágát (kyudo) kifejezetten meditációs céllal űzik.
Lehet célja a versenyzés és a szórakozás. Az íjászat az újkori olimpiák kezdete óta olimpia sport, az olimpiai szereplés a legmagasabb elérhető cél, de szerepel a világjátékok programjai között is. Ezen kívül nemzetközi és hazai bajnokságokon és kupákon is el lehet indulni. Aki csak hobbiból űzi ezt a sportot azok számári is lehetőség van a megmérettetésre az un örömíjász versenyeken, melyek a versenyzésen kívül a barátkozásról, as a szórakozásról is szólnak.
Íjászat közben közelebb lehet kerülni a természethez. A terep és vadász jellegű versenyek, mint a nevük is mutatja, legtöbbször erdőben, hegyen-völgyön zajlanak egy kisebb túra keretében. A lovasíjászat gyakorlása pedig az állattal való kapcsolatot fejleszti. Az íjjal vadászni is lehet, itt fontos az erdő és vadak ismerete és tisztelete.
A történelem is megidézhető az íjászat közben. Őseink híres és hírhedt íjait használva, idézhető meg a múlt. A történelmi íjászat szólhat az íjászatról, de e mellett őseink életmódjának, ruházatának, felszereléseinek megismeréséről, tanulmányozásáról és ezek elkészítéséről, kipróbálásáról.
A technika szerelmesei a modern íjakban találhatják meg kedvencüket. Ezen íjak elkészítéséhez a legújabb anyagokat és technológiákat használják. Cél a minél nagyobb pontosság és sebesség elérése.
A lövés mellett a felszerelés elkészítése, karbantartása is része az íjászatnak. Az íjak felszerelése, beállítása, hangolása külön tudomány. Aki kedvet és tehetséget érez magában az íjkészítést is kipróbálhatja. Különösen felemelő érzés, amikor először célba talál a saját készítésű íjból kilőtt vessző!


A Magyar Íjász Szövetség keretein belül több íjászszakág működik és több versenyrendszerben lehet versenyezni. A Diák Olimpia, Országos Bajnokságok, Grand Prix, minősítő és felkészülési vagy örömíjász versenyek között mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A különböző szakágak versenyein többféle íjtípusnak megfelelő kategóriákban, nemek és korcsoportok szerint lehet versenyezni.


Pályaíjász szakág: ez az olimpiai ága az íjászatnak, a versenyek sík pályán zajlanak, előre kijelölt távokra történik a lövés (30, 50, 70, 90m). A távolságok és a lövészszám miatt folyamatos koncentrációt és jó erőnlétet igényel. Csigás és reflex íjakkat lehet versenyezni.


Terepíjász szakág: a versenyek terepen kerülnek megrendezésre, jelölt és jelöletlen távokon kihelyezett céltáblákra történik a lövés. A távolságok helyes becslése és a terepviszonyok nehezítik az íjász dolgát. Gyakorlatilag bármilyen íjjal lehet indulni a csigástól a történelmiig.


3D/vadászíjász szakág: a célok a vadállatok élethű másai, a legtöbbször erdőkben rendezett versenyeken ezeket ún „vadászias” környezetben helyezik ki. A távolság becslése mellett ismerni kell az adott vad testfelépítését is az ejtési zóna megtalálásához. A való élethez hasonlóan egyetlen lövés adható le egy célra. Gyakorlatilag bármilyen íjjal lehet indulni a csigástól a történelmiig.


Történelmi szakág: ebben a szakágban őseink által használt íjakkal lehet versenyezni. A versenyek történelmi helyszíneken zajlanak, történelmi jellegű célokra. Céltáblák, vadalakok és mozgó célok színesítik a versenyt.


Lovasíjász szakág: a Kassai-féle lovasíjászat szabályai alapján zajlanak a versenyek.


Futásíjász szakág: a versenyek a biatlonhoz hasonló rendszerben történnek. Egy-egy táv lefutása után a céltábla előtt kell bizonyítani az íjásztudást.


Egyéb kategóriák:
Kyudo: ez a japán íjászat. A szamurájok egyik legfontosabb harcművészete. A cél eltalálása mellett a szertartásszerűen leadott lövések (formagyakorlat, kata) a meditációt szolgálják.
Távlövészet: célja, hogy a vesszőt minél távolabb juttassák. Része a távlövő felszerelés , íj és nyílvesszők elkészítése és folyamatos fejlesztése valamint a tökéletes lövéstechnika elérése.
Harci íjászat: a kísérleti régészt részének is tekinthető. Őseink harci íjainak eredeti anyagokból való elkészítése és képességeinek meghatározása a fő cél. Csak így tudható meg mire voltak képesek ezek a fegyverek. Milyen távra lőttek és milyen volt az átütő erejük.

Egyesületünk célja, hogy Gödöllőn és környékén lehetősét biztosítsunk bárki számára az íjászat kipróbálására, versenyszerű vagy szabadidős tevékenységként való művelésére. Befogadunk és lehetőségeinkhez mérten segítünk bármilyen íjjal, bármilyen kategóriában íjászkodni szándékozót.
Iskolai testnevelés órákon vagy céges rendezvényeken is szívesen bemutatjuk az íjászatot.